Specialiseren

De zomervakantie staat alweer voor de deur, en ik moet zeggen dat, als het eenmaal zo ver is, ik haar vol genegenheid zal binnenlaten. Het afgelopen jaar was leuk en de ervaringen hebben mij goedgedaan, maar ondanks dat kijk ik erg uit naar de rust en het, hopelijk,  heerlijke weer. Echt plannen voor de komende weken heb ik niet, maar ik ben wel begonnen met plannen smeden voor de periode na de vakantie. Gisteren heb ik een keuze gemaakt omtrent mijn studievoortgang. Een keuze waar ik zelf helemaal achter sta.

Het is onderhand zeker dat ik het eerste jaar ga halen. Dat wil zeggen: ik heb genoeg studiepunten. Het kan eigenlijk niet meer fout gaan. Toch heb ik er een tijdje over gedacht om mijn huidige opleiding niet voort te zetten. Ik werd een aantal dagen geleden geconfronteerd met dat waar ik het meest bang voor ben: het verwijt dat ik veel van mijn punten te danken heb aan het feit dat wij studenten vaak in groepjes werken, en dat ik mogelijk een last zou zijn voor mijn mede-studenten. Ik zag, compleet uit het veld geslagen door dit idee, mijn toekomstplannen verdampen. Tegelijkertijd was het een wake-up-call die me tot op zekere hoogte ook goed heeft gedaan. Ik kon eindelijk, zei het op een nogal confronterende manier, onder ogen zien dat in mijn schulp kruipen wanneer ik het even niet meer wist, geen zin had. Zeker niet bij een opleiding in de dynamische media, waar actieve inzet een vereiste is. In mijn hoofd begon ik al verschillende opties te doorlopen. Ik zou een tussenjaar kunnen overwegen, maar nee, te veel geregel met studiefinanciering en ik haat stilzitten. Ik zou misschien naar de universiteit Twente kunnen als ik mijn propedeuse zou halen, maar wat voor soort opleiding dan? Of, opnieuw Creative Writing proberen, maar wat als ik dan weer werd afgewezen?

Gisteren had ik het doorslaggevende gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider. Hoewel zij niet kan beoordelen in hoeverre het verwijt dat ik meelift klopt, gaf het gesprek me een zeer optimistisch gevoel over mijn toekomst op mijn huidige opleiding. Ik vind de opleiding leuk, heb genoeg punten behaald en dat de meeste docenten een kans in me zien, draagt er aan bij dat ik me vandaag officieel heb ingeschreven voor het tweede studiejaar.

Een andere keuze die ik moest maken, met betrekking tot mijn studie, had te maken met mijn specialisatie. In het tweede jaar moeten we kiezen uit vier verschillende studierichtingen: marketing en communicatie, educatieve concepten, mediaformats en regie en journalistiek en voorlichting. Lange tijd twijfelde ik tussen marketing en communicatie en journalistiek en voorlichting. Bij marketing spreekt vooral het ontwikkelen van een promotiebeleid me erg aan. Doelgroeponderzoek vind ik dan weer wat minder. Bij journalistiek echter lijkt alles me leuk, en daarbij wordt er veel meer gedaan aan creatief schrijven. Na een paar goede gesprekken heb ik uiteindelijk besloten om voor journalistiek en voorlichting te gaan. Deze keuze heb ik gisteren definitief bevestigd tijdens het gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider. Ik kan eventueel nog switchen als ik me bedenk, maar ik vermoed dat dit niet gaat gebeuren.

Ik ben reuze blij dat mijn blik op de toekomst weer helder is. Ik weet natuurlijk niet hoe het tweede jaar zal verlopen, met nieuwe vakken en in een nieuwe klas, maar ik begin eigenlijk weer met een schone lij en daar ben ik zeer dankbaar voor. Ik heb nu bijna een jaar meegedraaid op deze school en weet ongeveer wat ik kan verwachten en waar alles zit. Ik begin aan het tweede jaar met een kleinere achterstand dan die waarmee ik vorig jaar begon. En met dat positieve vooruitzicht zie ik met plezier de zomervakantie, maar ook de maanden daarna, tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *