Eersteklas onzin

img_27501Stel het je voor: je reist met de trein naar je school of je werk. Iedere ochtend en middag is het weer hetzelfde liedje: je komt in die vermaledijde spits terecht. De trein zit stampvol. Sommige mensen zoeken, in de avondspits na een lange, vermoeiende werkdag, zelfs hun heil op het toilet om maar niet de hele reis te hoeven staan. En wie zou het hen kwalijk nemen als je zelf precies weet hoe het is om na een uitputtende dag ruim een uur in de trein te staan. Natuurlijk is het wel vervelend als de nood hoog is en het toilet bezet wordt gehouden door een vermoeide forens. En dan is er de eerste klas. In deze van een groot cijfer 1 voorziene coupés mag je alleen plaatsnemen als je er net wat meer voor betaalt. Natuurlijk is lang niet iedereen dat van plan, dus is de eerste klas vrijwel verlaten, terwijl de tweede klas amper ruimte biedt voor al die mensen.

Ik zelf doe er hoogstens tien minuten over met de trein om bij mijn school te komen, dat wil zeggen, als er niet weer eens een seinstoring heeft plaatsgevonden. Toch zijn er ook momenten dat ik langer in de trein zit en zelfs al moet ik niet zo lang, ik vervloek de eerste klas. Het net genoemde grote cijfer één is namelijk niet zo groot dat ik het met gemak zie. Aan de buitenkant van de trein kan ik het als alles mee zit wel nog waarnemen, maar aan de binnenkant? Dus keer op keer als ik een wat rustiger treinstel binnenkom besluipt me de angst dat ik de eerste klas binnen ben gegaan. Nu kun je denken: dan vraag je het toch aan iemand in de buurt? Maar iedere hulpbehoevende reiziger met een trots zo groot als de mijne kan je vertellen dat al dat vragen je gevoel van zelfstandigheid niet ten goede komt en bovendien vraag ik liever iets aan iemand als het echt noodzakelijk is.

Daarbij zou het toch niet zo moeilijk moeten zijn voor de NS om duidelijke markeringen op bijvoorbeeld de deurknoppen van coupés die naar klas 1 leiden te plaatsen, zodat zeer slechtziende en blinde mensen weten wanneer ze in de eerste zitten? Natuurlijk verlies je dan wel de smoes dat je het niet wist door je beperking als de conducteur langskomt, wanneer je te zeer overweldigt bent door de drukte in klas 2 en opzettelijk je toevlucht tot de rustige eerste klas hebt genomen.

Maar ook al ben je niet blind of slechtziend en weet je precies waar de eerste klas zich bevindt, het blijft een belachelijk systeem. In de bus heb je toch ook geen vip-bankje waar je alleen mag plaatsnemen als je 50 cent extra aan de chauffeur betaalt? Mensen moeten soms erg lang staan in de trein of tegen vreemden aangeperst zitten, terwijl er zo veel lege bankjes over zijn. De NS zou er echt beter aan doen om die eerste klas helemaal af te schaffen, want zo veel luxer is het daar nou ook weer niet.

One Reply to “Eersteklas onzin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *