Dagje Arnhem

Keuzes maken is iets waar ik helemaal niet zo goed in ben. Waarschijnlijk komt dit doordat ik vaak erg lang nadenk over mijn beslissingen, wat voor gevolgen deze hebben op lange termijn en zo. Je zult dus wel begrijpen dat, toen de tijd aanbrak om te besluiten welke vervolgopleiding ik wilde doen, ik een beetje vast kwam te zitten. Wil ik eigenlijk wel studeren? Heb ik een keus? Hoe groot zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt als ik een hbo-diploma heb? Hoe groot zijn mijn kansen zonder? En, ook niet onbelangrijk, als ik besluit een hbo-opleiding te doen, welke wordt het dan?

Maar nu heb ik een opleiding gevonden die écht bij me past: een voltijdopleiding Creative Writing aan de hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Zoals de titel van deze studie al doet vermoeden krijg je daar lessen in het schrijven, op alle vlakken en helemaal in het Nederlands. Het is niet de enige, maar wel de breedste schrijfopleiding in Nederland.

 

Afgelopen donderdag ben ik er op gesprek geweest. We zijn met mijn moeder, mijn aob-er (ambulant onderwijsbegeleider die me ondersteunt bij mijn studie), een decaan en hoofd van de afdeling CW om de tafel gegaan, want ja, ik blijf natuurlijk een jongvolwassene met een functiebeperking. We hebben verscheidene dingen besproken, zoals mijn mogelijkheden, dingen die ik wel en niet kan, en de eventuele aanwezigheid van een blindengeleidehond. We hebben het ook over de toelating gehad. Ik moet nu eerst schrijfopdrachten maken via de mail en dan word ik (hopelijk) uitgenodigd voor de eerste selectiedag. Als ik die weet te doorstaan ga ik door naar de tweede selectiedag. Daarna zal bekend worden gemaakt of ik wel of niet word toegelaten tot de opleiding. Om eerlijk te zijn maak ik me o deze selectie wel een beetje zorgen. Van de 120 inschrijvingen per jaar worden er gemiddeld maar zo’n 20 toegelaten. Dit omdat Creative Writing een kleine opleiding is. Ik weet wel van mezelf dat ik redelijk kan schrijven, maar ik betwijfel of ik ‘goed’ genoeg ben om bij die uitverkoren groep te horen. Ik bedoel, tussen die 120 inschrijvingen is volgens mij iedereen wel erg goed in schrijven, erg creatief en ambitieus. Kan ik me daar wel mee meten? Het probleem is, dat als ik niet toegelaten word ik eigenlijk geen idee heb wat ik dan zou willen doen. Ik zou journalistiek kunnen gaan studeren, maar dat is toch niet echt mijn ding.

 

Het gesprek is verder goed verlopen. De school staat gelukkig vrij positief tegenover een slechtziende leerling. Er was, om maar eens een voorbeeld te noemen, een schrijfopdracht met een foto erbij. Aan de hand van die foto moest ik iets schrijven. Ik ben helaas heel erg slecht met foto’s, want bij mijn zicht is het zo dat ik wel iets zie, maar dan geen idee heb wat het is. Dit heb ik vooral met foto’s of plaatjes. Gelukkig bood de afdelingsleider aan de foto voor mij te omschrijven. Ik moest dan wel eerst de foto naar hem mailen. Dit heb ik gedaan en heb de omschrijving ook al binnen. Ik kan er nu dus mee aan de slag. Het zijn leuke opdrachten waarbij ik mijn fantasie de vrije loop kan laten. Voor 1 april moeten ze zijn opgestuurd. Na het gesprek bij de hogeschool zijn mijn moeder en ik nog even de stad in gegaan. Het was erg gezellig. Oja, met de heen- en terugreis zijn we met de trein gegaan zodat ik gelijk de route naar de school met het ov kon leren. Deze is gelukkig niet al te moeilijk.

 

Om nog even terug te komen op die blindengeleidehond, ik heb er nog geen maar ben er wel mee bezig. De aanvraag is al gedaan en er zijn al mensen bij me langs geweest voor een gesprek. Ik heb een paar dagen geleden een brief ontvangen dat ik op de wachtlijst sta, maar dat ik nog wel aan enkele voorwaarden moet voldoen, zoals meer routes leren, meer routes die ik al ken zelfstandig gaan lopen en oefenen met een dog simulator, een soort ijzeren ding op wielen in de vorm van een hond met beugel. Leren lopen met zo’n nep hond is goed, omdat je dan leert hoe te lopen met een echte.

 

Hoe dan ook, ik hoop dat ik bij deze opleiding, die ik zo goed bij me vind passen, binnenkom. Ik houd jullie op de hoogte!

4 Replies to “Dagje Arnhem

  1. Ik hoop dat het je lukt!
    Flink oefenen op je blog, dan hebben wij ook nog wat leuks om te lezen!
    Succes met je opdrachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *