De laatste stap

Ik weet nog vrij goed hoe het begon, ruim acht jaar geleden als ik me niet vergis. Ik had toen nog maar net mijn eerste computer en was het internet nog aan het ontdekken. Toen der tijd vond ik het waanzinnig spannend om zelf webadressen te verzinnen en deze dan in te voeren in de adresbalk, soms met minder florissante resultaten als gevolg. Eens voerde ik voor de lol het zelfbedachte adres “www.dagboek.nl” in. En ja, daarmee begon het.

Het webadres bestond niet, maar ik werd doorverwezen naar de pagina van web-log.nl. Daar ontdekte ik wat een weblog was en hoe je die, via de site, kon maken. Dit wekte de aandacht van de sluimerende schrijfster in me, en ik begon enthousiast een account aan te maken. Het duurde niet lang of mijn eigen blog: moortje97.web-log.nl, was een feit. Voor ik begon met schrijven, ging ik eerst mijn allereerste webpagina vormgeven. Dit vond ik heerlijk om te doen. Mijn ogen hadden een ellendige tijd, maar ik kon mijn lol niet op. Web-log.nl bestaat volgens mij helaas niet meer, wat jammer is, want het bood zo veel mogelijkheden. Geheel zonder hulp wist ik mijn weg te vinden door alle kleurenschema’s en lay-outs, dolblij met zoiets cools om handen.

 

Sindsdien ging ik continu op zoek naar manieren om mijn eigen website te bouwen. Ik creëerde een paar jaar later een website over ons gezin bij everyoneweb.com, een gratis dienst waarbij je een website kon bouwen. Uiteraard had ik nog geen enkele kennis van HTML of CSS. Ik bouwde de site met allerlei voorgeprogrammeerde tools. Ondertussen vroeg ik mijn tante de oren van het hoofd. Zij had, en heeft, er veel meer verstand van, en ik wilde samen met haar een gratis website opzetten.
“En dan gaan we er allemaal leuke filmpjes op doen”, kraaide ik enthousiast, waarop mijn tante zei:
“Ik denk dat filmpjes te groot zijn voor de website.” Te groot? Ik had echt het gevoel dat ik in de maling werd genomen. Zo’n filmpje nam echt niet veel ruimte op je scherm in hoor! Tja, ik wist nog helemaal niets af van het huren van serverruimte, GB, MB en dat soort waardes. Mijn kennis en interesse reikten niet verder dan kleurtjes, lettertypes, tekst en afbeeldingen.

Mijn verlangen om een eigen website te hebben, is nooit echt overgewaaid. Toen ik twaalf werd kocht mijn tante een domein voor me: www.moortje97.nl. Dolgelukkig was ik er mee, helaas kon ik er verder niet zo veel mee. Mijn tante beloofde me steeds te helpen, maar vond daar nooit tijd voor, of ik vergat het. En o ja, ik had ook geen idee welke informatie ik aan mijn doelgroep wilde verstrekken. Ik had niet eens een doelgroep in gedachte, laat staan een effectief marketingcommunicatieplan om deze te bereiken. Goed, ik was twaalf en wilde een leuk, eigen wereldje op het wereldwijde web. Dat kwam er niet, en een jaar later ging de site uit de lucht.

Mijn weblogs heb ik altijd behouden. Ik begon bij web-log, maar stapte later over naar Blogger. Dit deed ik, omdat mijn tante daar ook zat met haar blog en ik het er goed uit vond zien. Hoewel ik in al die jaren lang niet altijd even actief bezig was met deze blogs, heb ik de ambitie om er één te hebben en te schrijven voor de wereld, altijd behouden. Begin vorig jaar werd de ontoegankelijkheid van Blogger me te veel, en stapte ik, samen met Tom, over naar WordPress.

Het is ook met WordPress, dat ik mijn meest recente, eigen website heb gebouwd. Eindelijk heb ik een échte website, waarmee ik zelf, zonder hulp, alles kan doen wat ik wil. Of nou ja, bijna alles. Ik heb een duidelijke boodschap die ik met de wereld wil delen: koop mijn boeken, of lees ze althans. Ik heb nieuwe mailadressen met mijn website en kan zelfs sub domeinen aanmaken. Dit allemaal dankzij mijn opleiding, want het begon als een scholopdracht. Nu ik negentien ben en vanavond voor het eerst mijn site verspreid via sociale media, voel ik me weer even dat kind van acht jaar geleden. Blij en trots, met een eigen website op mijn naam. Ik hoop oprecht dat jullie het wat vinden. Zie: www.morena-schrijft.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *