Zwijgen is goud

logo-sync

In het bericht Spreken is zilver van mei dit jaar sprak ik al mijn bewondering uit over het werk dat stemacteurs leveren bij het nasynchroniseren van films en tv-series. Mijn bewondering werd alleen maar versterkt toen ik zondag 30 oktober de première van de documentaire ‘Sync’ bijwoonde. Deze docu ging, zoals de naam al doet vermoeden, over hoe het nasynchroniseren er in geluidsstudio’s aan toe gaat. Alles op het vakgebied van stemacteren kwam aanbod: casten, regisseren, mixen, vertalen… Ook werd er verteld over fandubbing en vele interessante, maar ook schrokkende kwesties. Ik heb van iedere minuut van de film genoten!

 

Nog maar een paar dagen geleden dacht ik dat Tom en ik tot de weinigen behoorden die geïnteresseerd zijn in stemacteurs en er zo twintig uit ons hoofd kunnen opnoemen. Maar tijdens de documentaire werden we verrast. Daar zaten we dan, in een bioscoopzaal die helemaal gevuld was. Tegen mijn verwachting, en die van de filmakers in, was de voorstelling namelijk uitverkocht. Bij iedere bekende stem klonken er uitroepen van: “oh ja,” uit de zaal, terwijl wij zacht, opgewonden fluisterend de namen van de aan het woord zijnde stemacteurs naar elkaar riepen. Vooral ik bleef dit doen, hoewel ik natuurlijk wist dat Tom zelf ook prima wist wie er aan het woord was. Bij de meesten hoefden we de namen die bij hen in beeld verschenen echt niet te lezen, niet dat we dat zouden kunnen natuurlijk.

Er werd ook gesproken over de doelgroepen van nasynchronisatie. Er werd gesteld dat het niet alleen voor jonge kinderen zou kunnen zijn, maar ook voor ouderen die slecht ondertitels kunnen lezen of mensen die in de tussentijd iets anders willen doen en niet de hele tijd strak naar het beeldscherm willen kijken. Onze doelgroep, mensen die sowieso nooit ondertitels hebben kunnen lezen, werd helaas overgeslagen. Hoewel, één van de stemacteurs vertelde een anekdote over dat een blinde receptioniste hem puur om zijn stem had herkend, waarna ik trots tegen Tom zei: “ja, dat kunnen wij.”

Ook werd er gesproken over het feit dat de klanten van geluidsstudio’s soms per sé bekende Nederlanders als stemacteurs in bijvoorbeeld films willen. De voorkeur voor deze BN’ers is natuurlijk alleen vanwege de naamsbekendheid van de desbetreffende BN’er.. Natuurlijk zijn er goede stemacteurs onder hen, maar soms worden bij audities de rollen gegeven aan mensen met een bekendere naam, zelfs al deed de professionele stemacteur die meedeed, het beter. En dat niet alleen, BN’ers krijgen ook nog eens vier keer zo veel betaald. Deze kwestie werd door meerdere stemacteurs besproken, ook door mijn favoriet Sander van der Poel, en hoewel hij het vrij kalm en zeker niet respectloos bracht, kon ik merken dat het hem weldegelijk frustreerde. Ik vind het nog steeds erg jammer dat ik hem, en nog een paar andere geweldige stemacteurs, die avond niet heb kunnen spreken. Ze waren er niet, en het was ook erg druk.

2016-10-31-photo-00000124
Een blik op het podium tijdens de Q&A

Na deze geweldige documentaire was er nog een Q&A, waar wij op de voorste rij zaten. Ik was de hele avond hypernerveus, in de wetenschap dat ik nog nooit zo dichtbij zo veel stemacteurs had gezeten. Naderhand maakten we nog een kort praatje met een beginnende stemactrice. Nog nooit eerder heb ik haar gehoord, maar ze is goed. Ja, zij breekt nog wel door.

 

Kort gezegd was het een hele geslaagde avond. Zelfs onze ouders vonden het volgens mij wel erg leuk en interessant. Het was namelijk niet alleen droge informatie, maar er zat ook humor in. De geïnterviewde mensen konden geweldig vertellen en ik hing de hele tijd aan hun lippen. We hebben stukjes gezien van stemacteurs die gecorrigeerd werden tijdens het inspreken en dat ze het vervolgens over moesten doen. Geweldig, daar heb ik nog het meest van genoten! En dan die sfeer, het gelijkgestemde (en ja dat is een woordspeling) publiek… Ik zat zelfs schuin achter de acteur Frits Lambrechts, en wie weet hoe veel andere acteurs en stemacteurs er in de zaal hebben gezeten die wij niet gesproken hebben. Het was dus een hele belevenis en zeker voor herhaling vatbaar!

One Reply to “Zwijgen is goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *