Scheiden doet strijden

Moor/ april 5, 2024/ Maatschappij, Momenten van reflectie/ 0 comments

Het is een punt van discussie dat niet alleen bij mij thuis voor beroering zorgt, maar sinds een jaar of wat ook op mijn werk speelt: afval scheiden. Ik zou dit met mijn groene hart natuurlijk van harte moeten toejuichen, en dat doe ik ook, maar in beperkte maten. Want man… het is soms toch tamelijk ingewikkeld allemaal. Wat moet gescheiden worden en waar hoort het dan bij? Als ik het even niet meer weet ben ik, net als de meesten denk ik, geneigd om voor de veiligste optie te kiezen, te weten restafval. Dan zit je gegarandeerd goed, toch?

De gemiste prullenbak

Omdat de overheid placht het goede voorbeeld te geven, hebben we sinds enige tijd op kantoor verschillende afvalbakken om onze troep op een verantwoorde manier te scheiden. Dit zorgde in het begin toch wel voor wat ongenoegen bij enkele van mijn collega’s. Met name één van mijn naaste collega’s met wie ik een kantoorruimte deel, laat ik hem Pat noemen, kwam hier tegen in opstand. Hij heeft zelfs met de afdeling facilitair gemaild om dit nieuwe beleid aan te vechten. Niet omdat hij tegen het scheiden van afval is, helemaal niet, maar omdat alle losse prullenbakken in de kantoorruimtes met deze nieuwe handelwijze ook zouden verdwijnen. Om nu je theezakje of appelklokhuis weg te gooien moet je van de werkplek af naar de gang, waar op twee plaatsen van die afvalbakken staan. Dit klinkt als een luxeprobleempje, maar ik kan me er wel een beetje in vinden. Als je dat loopje meerdere keren per dag moet doen en je net druk bezig bent met het schrijven van een pittig artikel, kan dit je toch wel uit je concentratie halen. En oh ja, voor eerder genoemd appelklokhuis moeten wij, werkzaam op de vierder verdieping, een verdieping omlaag, want alleen op de derde verdieping bij de kantine is een GFT-bak te vinden. Hey, wacht, moet een theezakje eigenlijk ook bij het GFT? Al met al zijn dit niet de meest wereldschrokkende problemen, maar het verklaart waarom er met gemengde gevoelens op de verschijning van deze nieuwe vuilnisbakken werd gereageerd.

Plastic maatregel

Het nut van afval scheiden staat dan vaak ook nog ter discussie. We hebben bijvoorbeeld een PMD-bak om het plastic te scheiden, maar… dit doet de gemeente Den Haag zelf ook al! Het is dus volstrekt zinloos om je plastic zakje, dat je per abuis bij het restafval hebt gedaan, er weer uit te vissen er alsnog bij de PMD te deponeren. In plaats van je beter te voelen omdat je weer de wereld hebt gered, heb je een nutteloze handeling verricht en moet je daarna ook nog eens lekker klimaatbewust je handen wassen.

Nogmaals, ik ben zeker niet tegen het scheiden van afval, maar dan moet het wel zin hebben. Sinds kort doet mijn vriend ook aan scheiden, naar herhaaldelijk aandringen van mijn kant. Maar nu doet hij het ook echt met overgave. De papieren wikkels van yoghurtbakjes haalt hij consequent los om ze bij het oud papier te doen. Ook ziet hij streng toe op het apart houden van flesjes en blikjes voor statiegeld, al deed hij dit al langer. Als ik iets te laks ben met scheiden, krijg ik op mijn kop, hihi. Ook scheiden we nu groenafval, maar PMD niet, want dat doet de gemeente dus al! Mijn opvatting van dit alles: je moet het de mensen niet te moeilijk maken. Ik denk dat we allemaal best wel wat aan het milieu willen doen, zo lang het maar niet al te veel moeite kost. En zeg nou zelf, zou het niet efficiënter en goedkoper zijn voor iedereen als de afvaldiensten het scheidingsproces helemaal zelf in de hand zouden nemen?

Share this Post

About Moor

Misschien denk je wel, nu je mijn blog zo ziet, daar heb je weer zo’n blogger met een visuele beperking die haar verhaal heel bijzonder vindt. Wat zou haar verhaal meer de moeite waard maken dan dat van de zo vele anderen die online te vinden zijn? Dan zeg ik: fair point, daar heb ik geen antwoord op. Ik vind mijn verhaal niet boeiend, maar ik schrijf nou eenmaal graag. En omdat het onbeleefd is om over de levens van anderen te schrijven, schrijf ik over mezelf. Je bent vrij om te gaan, maar blijf vooral! 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*