Op je laatste benen

Moor/ maart 17, 2024/ Gezondheid, Momenten van reflectie/ 0 comments

Het is een volstrekt normale zondag in maart wanneer een levendige, bruisende wijk in Den Haag een vreemde metamorfose doormaakt. Er daalt een merkwaardige stilte neer over deze anders zo rumoerige buurt, straten zijn afgezet met dranghekken en langs de stoeprand staat een ambulancemotor eenzaam te wachten tot de plicht roept. Er is vrijwel niemand op straat. Het lijkt bijna een scène uit The Maze Runner of een andere post-apocalyptische film, ware het niet dat het een paar straten verderop een drukte van jewelste is. Het lijkt of alle levende zielen in de wijde omgeving zich daar hebben verzameld om een enorme menigte voorbij sprintende mensen aan te moedigen.

Den Haag op de loop

Het gaat hier om de 48ste editie van de NN City Pier City (CPC) Loop, een jaarlijks hardloopevenement, die de stad op zijn kop heeft gezet. Het verkeer wordt omgeleid en op sommige plekken rijden er tijdelijk geen trams of bussen. Verspreid over de dag worden er verschillende afstanden gelopen: 1 en 2,5 kilometer voor kinderen, 5 en 10 kilometer en de halve marathon van 21 kilometer. Dit jaar schreven zo’n 34.000 mensen zich in voor de loop, waarbij de halve marathon de meeste belangstellenden trok. Ik kan me dat dus echt niet voorstellen, dat je voor de sport zo’n eind door de stad draaft. Respect!

De Raamweg, een anders zo drukke, doorgaande weg in Den Haag, is volledig gevrijwaard van auto’s als mijn vriend en ik na een verfrissende wandeling arriveren om de laatste lopers van de halve marathon te zien. Waar wij staan begint zo ongeveer de laatste kilometer van de loop. Het is grappig om te zien in welke verschillende staten de lopers zich bevinden. Sommigen rennen met rechte rug en duidelijk nog vol energie langs, anderen strompelen voort. Al ritselend komt een in folie gewikkelde deelnemer voorbij, wiens temperatuur gereguleerd moet worden. Naast ons staat een vrouw monter en met een luide stem, in het Engels met soms wat Nederlandse woorden tussendoor, de passanten aan te moedigen. Ze noemt ze daarbij bij hun naam, die staan kennelijk op de borst van de deelnemers.
“Come on, don’t worry about the blaren!”, hoor ik haar roepen. Haar enthousiasme voor mensen die ze niet eens kent laat me glimlachen. Naast me op het nu lege wegdek staat Xena vol verwondering naar het tafereel te kijken. Haar snuit piept nieuwsgierig tussen de spijlen van het dranghek door. Zo nu en dan juicht ze met ons mee door een paar keer hoog en enthousiast te blaffen. Een paar honderd meter verderop dreunen de speakers van een muziekwagen bemoedigende up-beat songs op de lopers af. We zien de laatste loper langskomen, die traditiegetrouw wordt begeleid door politie en een volgauto.

Wie niet rent, wie niet wint

Op zo’n moment, als ik honderden mensen die topprestatie zie leveren, rijst bij mij de vraag: zou ik zoiets ook kunnen? Me verschuilen achter mijn beperking gaat hierin niet op, want er bestaat ook een vorm van de loop voor mensen met een beperking: de NN CPC4ALL. Daar deden dit jaar honderd mensen aan mee. Op een paar sponsorlopen in mijn basisschooltijd na heb ik één keer in mijn leven meegedaan aan een hardloopevenement: de Finance Run. Dat was in 2022, nog niet eens zo lang geleden. Deze loop wordt ook jaarlijks georganiseerd bij de Bosbaan in Amstelveen om geld in te zamelen voor een paar goede doelen, waaronder Emma at Work, de organisatie waaraan ik mijn huidige baan bij het OM te danken heb. Als klant van Emma at Work mocht ik voor de fun meedoen met de Finance Run. Het leek me een leuke uitdaging…

Naar mijn mening zijn er drie soorten mensen in de wereld, om maar eens lekker genuanceerd te zijn. Je hebt hardlopers die vol passie en overgave één of meerdere keren per week joggen, mensen die zich er met moeite toe zetten om hard te lopen omdat ze zichzelf er toe verplicht hebben, en zij die met een half medelijdende ‘hardlopers-zijn-doodlopers-‘blik naar hun voorbij snellende, hijgende en zwetende medemens kijken. Ik behoor, al durf ik dat met een vader die fanatiek heeft hardgelopen nauwelijks toe te geven, tot die laatste categorie. Het zal je dus niet verbazen dat ik onvoorbereid en ongetraind bij de start van de Finance Run verscheen. Gelukkig had ik één medestander die ook van plan was om in de achterhoede te snelwandelen en dus raakten we vlak na de start gezellig samen achterop. Als het aan mijn toenmalige hond Siërra had gelegen, die los mee rende, hadden we vooraan gelopen. Zij is ondanks haar leeftijd top fit en gek op rennen. Gelukkig bleef ze, als het trouwe maatje dat ze is, bij ons in de buurt draven. Als ik het me goed herinner deden we mee aan de tien kilometer afstand. De laatste honderd meter of zo besloten we toch nog een sprintje te trekken en haalden we een vermoeide medeloper in, waardoor we toch niet als laatste finishten. We waren misschien niet de meest sportieve uitblinkers van de dag, maar toch voelde ik me behoorlijk voldaan. Een uur snelgewandeld, tien kilometer achter elkaar, en toch niet uitgeput. Dat vond ik best een prima prestatie.

Ik zie mezelf volgend jaar eerlijk gezegd toch niet zo snel mee rennen met de CPC Loop, letterlijk, maar de sportieve deelnemers hebben me wel geïnspireerd. Sinds kort ben ik lid van een nieuwe sportschool en ik hoop voor de zomer wat meer in vorm te komen. De afgelopen maanden heb ik dat een beetje verwaarloosd. En om af te sluiten met mijn veelgebruikte motto: je hebt maar één lichaam, dus daar moet je goed voor zorgen!

Share this Post

About Moor

Misschien denk je wel, nu je mijn blog zo ziet, daar heb je weer zo’n blogger met een visuele beperking die haar verhaal heel bijzonder vindt. Wat zou haar verhaal meer de moeite waard maken dan dat van de zo vele anderen die online te vinden zijn? Dan zeg ik: fair point, daar heb ik geen antwoord op. Ik vind mijn verhaal niet boeiend, maar ik schrijf nou eenmaal graag. En omdat het onbeleefd is om over de levens van anderen te schrijven, schrijf ik over mezelf. Je bent vrij om te gaan, maar blijf vooral! 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*